Dit is waarom je geen goedkope fotograaf wilt

Een tijdje geleden had ik een mooi app-gesprek met een vriend van mij. Het ging over fotografie natuurlijk, maar hij had nog nooit op mijn website gekeken. Hij had geen idee wat voor foto’s ik maak en wat ik daar dan voor reken:

“Maar jij bent dan een hele dag mee met zo’n bruiloft. Wellicht nog op het feest enz. Dus je bent daar een uurtje of 12? 40 euro per uur? Zeg maar 500 euro? Na bewerken en op usb zetten nog een beetje extra dus jou een dag inhuren kost 600 euro?”

Dit is dus het algemeen beeld in Nederland denk ik dan. Fotografie is helaas geen beschermd beroep zoals een tandarts dat is en mensen hebben eigenlijk snel hun mening klaar. Dat voelt voor mij altijd heel erg gek. Je gaat ook niet voorrekenen wat een tandarts voor een implantaat zou moeten rekenen toch?

Toen ik vertelde wat ik echt voor mijn fotografie vraag viel die vriend zo’n beetje stijl achterover. En ik snap het helemaal. We hebben allemaal een bepaald budget, maar tegelijk willen we wel graag de mooiste dag van ons leven en de mijlpalen van ons families vastleggen om later met vreugde op terug te kijken.

Inmiddels heb ik al heel wat jaren ervaring als fotografe en wil ik nu toch eens blog wijden aan waarom het niet verstandig is om voor een ‘goedkopere’ fotograaf te gaan. In Nederland hebben zo’n mooi gezegde – Goedkoop is duurkoop – en dit geld ook zeker voor fotografen…

Simon en Renée - Zwangerschapsfotografie - Terhorsterzand, Drenthe

 

 1. Technische verschillen.

  Het grootse verschil zal je zeker zien in technische verschillen, kennis en kunde. Kan deze fotograaf in alle omstandigheden kwalitatief werk afleveren? Ik denk dat ik hier niet veel over hoef te vertellen, want het verschil is hierin vaak al duidelijk te zien.

 2. Kosten.

  Wist je dat een professionele fotograaf gemiddeld per bruiloft (uitgaande van 20 bruiloften per jaar) zo’n € 1100,- alleen al aan kosten kwijt is? Dan heeft hij of zij nog niks, ja echt nog niks(!) verdiend… Denk hierbij aan camera bodies, objectieven, een computer, software, backups, albums inkopen en versturen, huisvesting, inkomsten belasting, reclame in magazines, reclame online, demo afdrukken van albums, samples, reiskosten (aanschaf, brandstof, afschrijving, onderhoud), verzekeringen van apparatuur, maar ook aansprakelijkheid, telefoon… Dus als jullie een fotograaf voor minder dan dit bedrag inhuren, dan moet hij of zij hier ergens op bezuinigen. Waarop is dit en is dit een keuze waar jullie mee kunnen leven?

 3. Verzekeringen.

  Vaak is een fotograaf die eigenlijk een amateur is, niet verzekerd tegen aansprakelijkheid, heeft hij geen bindende contracten of offertes om jullie aan elkaar te binden en jou (de klant) te beschermen, en is er geen garantie wat er met eventuele aanbetalingen gaat gebeuren in het geval er niet geleverd wordt. Deze kunnen dus gewoon…  verdwijnen.Sander en Sietske - Trouwfotografie - Landgoed lemferdinge, Paterswolde

 4. Backups en digitale opslag

  Echte professionals zorgen ervoor dat alle foto’s op twee geheugenkaarten worden geschoten, zodat als er één kapot gaat, de foto’s altijd nog op de andere kaart staan. Ook zorgen ze ervoor dat er zo kort mogelijk na de sessie meerdere back-ups van de digitale beelden wordt gemaakt. Ik heb echt al meerdere verhalen gehoord van bruidsparen die de foto’s niet geleverd kregen omdat de SD-kaart kapot was gegaan. Jullie moeten erop kunnen vertrouwen dat je in de toekomst altijd naar je fotograaf kunt gaan en om extra exemplaren of afdrukken kunt vragen.

 5. Backup fotograaf

  Nou kunnen niet alleen de foto’s verdwijnen van de geheugenkaart, maar wat als de ‘goedkope’ fotograaf ziek wordt, of onverwacht toch niet kan wegens privé omstandigheden? Regelt hij of zij dan ook een professionele vervanger? Een professionele fotograaf zal jullie hierin nooit laten hangen. Jeroen en Caitlin - Trouwfotografie - Tuin de lage Oorsprong, Oosterbeek, Gelderland

 6. Kalibratie afbeeldingen

  Onze afbeeldingen zijn ‘gekalibreerd’. Dat betekend dat we onze foto’s editen op gekalibreerde beeldschermen en dat als jullie de foto’s zouden laten printen bij professionele drukkerijen deze er exact zo uit zullen zien als dat zou moeten zijn. De kleuren kloppen en herdrukken zullen er nooit grauw uitzien, vreemde huidtinten-, of andere afwijkingen hebben.

 7. Comfort

  Doorgewinterde professionals zijn experts in het zorgen dat de klant zich altijd op zijn gemak voelt, ongeacht jullie gevoelens over het feit dat jullie voor de camera staan. Ik heb nog nooit klanten gehad die zeiden “wij zijn supergoed in op de foto gaan!” En toch gaan mijn klanten altijd met een goed gevoel naar huis. We helpen met poseren, en geven aanwijzingen op zo’n manier dat als jullie jezelf terugzien op de foto’s dat ook jullie persoonlijkheid te zien is.
  Familiefotografie Terhorsterzand

 8. Klantenservice

  Vraagje. Gaan jullie liever naar winkel die een paar klanten per maand bediend en echt aandacht en tijd voor jullie heeft… Of gaan jullie liever naar een winkel die honderden klanten per maand heeft en waar jullie slechts een nummer zijn. Studio’s met een groot volume zijn misschien budgetvriendelijker, maar je krijgt uiteindelijk foto’s die op die van iedereen lijken, en de ervaring zal niets zijn om over naar huis te schrijven.

 9. Realiteit van de kosten

  Ik hoor veel van mensen die denken dat ze een professionele fotograaf niet kunnen betalen. Maar als ik hier op in ga dan zou het wel kunnen als ze het prioriteit in de begroting geven. Wat bedoel ik daarmee? Stel je voor. Jij gaat elke dag voor je werk aan naar de Starbucks en haalt daar een kleine cappuccino van € 3,15 (prijs 2022) als je dat x 5 dagen in de week, x 40 weken per jaar doet, kost je dat € 630,- per jaar. Daarvan kan je twee fotoshoots + prints bij mij boeken! Een avondje uit eten ben je ook al heel gauw meer dan honderd euro verder. Één avondje plezier. Van je foto’s heb je een leven lang plezier.
  Familie en zwangerschapsfotografie Terhorsterzand

 10. Kwaliteit van afdrukken en albums

  Ik besteedt een groot deel van mijn tijd aan het ontwikkelen van relaties met drukkerijen die kwalitatieve prints en handgebonden albums  voor mijn klanten kunnen maken die de tand des tijds zullen doorstaan. Over 20 tot 40 jaar zal deze investering zijn vruchten afwerpen. Dit zijn niet gewone drogisterijafdrukken, ze zijn tijdloos en gemaakt om lang mee te gaan, bestand tegen slijtage en zelfs gemaakt om vocht af te stoten!

Ik hoop dat dit heeft geholpen. Wellicht dat ik dit blog update als ik aan meer zaken denk, maar als ik iets mis of als jullie vragen hebben dan hoor ik het graag!