Previews, wat is het en hoe ziet dat eruit?

Het is een term die je veel voorbij ziet komen bij trouwfotografen en ook bij mijn pakketten zie je dit voorbij komen. Maar wat is nu eigenlijk een preview, en hoe hoe moet je dat voor je zien?

Preview trouwdag Henk en Helga

Voorproefje

Een preview is eigenlijk een voorproefje van alle beelden die uiteindelijk afgeleverd zullen worden van je shoot en/of bruiloft. Dit zijn downloadbare beelden die worden afgeleverd via We Transfer binnen 3 dagen na de shoot en/of bruiloft.

Preview trouwdag Henk en Helga

Hoeveel beelden kan je hierin verwachten?

Deze vraag werd mij niet zo lang geleden gesteld.  Van een shoot gemiddeld tussen de vijf en tien beelden. Bij een bruiloft gemiddeld tussen de tien en twintig beelden. Dit hangt ook af van de hoeveelheid uren dat ik aanwezig ben.

 

Preview trouwdag Henk en Helga

 

Welke foto’s zitten er in de preview?

Een belangrijk onderdeel van de preview is om ervoor te zorgen dat er een grote verscheidenheid aan foto’s is van verschillende delen van de trouwdag. Hierbij kun je denken aan de voorbereidingen, de trouwshoot, de ceremonie, familie foto’s en details. Dit zijn dus niet alleen foto’s van het jullie.

Welke foto’s het precies zijn hangt af van hoe de dag verloopt en wat er voor mij echt uitspringt. Eén ding dat ik meestal vermijd, is dat ik teveel van een bepaalde gast of kant van de familie laat zien.

Preview trouwdag Henk en Helga bij het Blauwe meer, Drenthe

Is een sneak peek hetzelfde als een Instagram-post?

Helemaal niet! Een preview staat geheel apart van een instagram post. Jullie krijgen hiervoor een persoonlijke link in de mail. En deze foto’s zijn zodoende niet beschikbaar voor mensen die de link niet van mij (of jullie) ontvangen. Via deze link kunnen jullie de beelden van hoogstaande kwaliteit downloaden en eventueel zelfs al gebruiken voor prints!

Instagram-berichten zijn eigen aan dat platform en de bestanden kunnen niet worden gedownload of opnieuw worden geüpload, behalve om ze opnieuw te posten op je eigen Instagram-account met behulp van een gratis Instagram-repost-app. Een Instagram-post kan maximaal tien foto’s in een carrouselpost bevatten, maar mijn sneak peeks bevatten er voor een bruiloft gemiddeld tussen de tien en twintig.

Preview trouwdag Henk en Helga bij het koloniekerkje, Wilhelminaoord

Wat zijn de voordelen van een preview?

Een preview heeft een aantal verschillende voordelen voor zowel de jullie als voor mij. Hier zijn er een paar:

  • Previews worden vaak gebruikt voor trouwaankondigingen (‘we zijn verloofd!’ of ‘we zijn getrouwd!’) en/of bedankkaartjes of e-mails. Ik lever previews met beelden van hoge kwaliteit aan, zodat deze voor drukwerk gebruikt kunnen worden en dit gemakkelijk gemaakt wordt!
  • Jullie zien meteen de kwaliteit van de serie en weten dat ik prachtige beelden heb vastgelegd. Als er speciale verzoeken waren dan komen deze vaak mee in preview, zodat jullie hier meteen zeker van zijn.
  • Veel bruidsparen denken van tevoren dat het prima is om tot acht weken op hun trouwfoto’s te wachten. Maar zodra de drukte van de dag voorbij is, beseffen ze eigenlijk dat ze hun opwinding niet kunnen bedwingen en de foto’s het liefst allemaal meteen willen hebben. Het is makkelijker om nu tot acht weken te wachten op de rest van serie, omdat je al een aantal foto’s hebt en weet wat voor moois er dan in je inbox zal belanden.
  • Ik hoop natuurlijk dat jullie zullen genieten van deze beelden nu de bruiloft nog vers in jullie geheugen is, maar daarnaast hoop ik ook dat jullie ze zullen delen en mij daarin taggen. Dit helpt natuurlijk ontzettend met de naamsbekendheid en eventuele toekomstige klanten.
  • Als er onverwacht iets niet klopt met de beelden dan is dit het moment om er iets van te zeggen. Doe dit dus voor ik aan de slag ga met de rest van de beelden(!) In deze fase kan dit namelijk nog makkelijker worden opgepakt en aangepast.

Ik hoop dat dit geholpen heeft om jullie wat meer inzicht te geven in wat een preview nou eigenlijk is en wat het inhoudt. Mochten jullie daar nog meer vragen over hebben naar aanleiding van deze blog dan hoor ik dat natuurlijk graag!

In dit artikel had ik al een aantal beelden opgenomen van de preview van Henk en Helga, maar hieronder vinden jullie gehele preview die ik voor hen heb afgeleverd.